Op.Dr. Müjdat Güller MENÜ

Anal Fissür

Herkes hayatının bir döneminde tuvalete çıkma konusunda zorluk yaşayabilir. Ancak uzun süren kabızlık farklı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Halk arasında makat çatlağı olarak bilinen Anal Fissür uzun süren kabızlık veya ishal sonrasında makat bölgesinde yırtıklarla ortaya çıkmaktadır. Makat çatlağının tedavisi ve tedaviden sonra yaşananlarla ilgili hastalardan zaman zaman sorular gelebilmektedir.

MAKAT ÇATLAĞI (ANAL FİSSÜR) NEDİR?

Makat bölgesi yapısı ve sinir uçları nedeniyle oldukça hassas bir yapıdadır. Uzun süren kabızlık ve aşırı zorlama sonucu makat bölgesinde yırtılmalar meydana gelebilmektedir. Makat çatlağı yani Anal Fissür genellikle sırt üstü yatıldığında saat 6 hizasında bulunan makatın en zayıf bölgesi olan anoderm denilen kısımda oluşmaktadır. Makat çatlağı yanı yırtık yaşandığı zaman vücudun her yerinde olduğu gibi iyileştirici hücreler devreye girer ve yırtılan bölgeyi iyileştirmeye çalışır. Ancak iyileşme yaşanmadan tekrar yapılan dışkılama yaranın yeniden açılmasına neden olmaktadır.

MAKAT ÇATLAĞI (ANAL FİSSÜR) NEDENLERİ NELERDİR?

“Makat çatlağı nasıl olur?”, “sorusu hastalar tarafından çok sık olarak gündeme getirilmektedir. Makat çatlağının en sık görülen nedeni uzun süren kabızlıktır. Ancak kabızlık ve aşırı zorlamanın yanında bağırsağın kendi kası olan anüsün son kısmını saran düz kas liflerinden oluşan kas aşırı derecede spazm yani gergin olabilir. Bu durum tuvalete çıkılmasını zorlaştırarak yaraya neden olabilir. Yara zamanla kronik bir hal alarak makat çatlağı yani anal Fissür oluşmasına yol açabilir.

Makat çatlağı (Anal Fissür) nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Büyük veya sert tuvalet makat çatlağına neden olabilmektedir.
  • Kabızlık gibi kronik ishal de makat çatlağı oluşmasına yol açabilir.
  • Hamilelik döneminde ve doğum sırasında makat çatlağı görülebilmektedir

Makat çatlağı (Anal Fissür) rahatsızlığı nadir olarak şu nedenlerden de kaynaklanabilir;

  • Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalığı
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
  • Anal kanaldaki gerilimi artırabilen ve yırtılmaya karşı daha duyarlı hale getiren alışılmadık derecede sıkı anal kaslara sahip olmak

MAKAT ÇATLAĞI (ANAL FİSSÜR) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anal Fissür yani makat çatlağı belirtilerinin başında tuvalet sonrası ağrı gelmektedir. Kanama makat çatlağı belirtileri arasındadır ancak genellikle 2. Plandadır. İlerleyen makat çatlaklarında dip kısımda deri çıkıntısı meydana gelebilmektedir.

Makat çatlağı belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

Makat çatlağı olan hastalarda tuvalet sırasında cam kesiği tarzında yaşanan ağrı. Ağrılar 1-2 dakika sürebildiği gibi 1-2 saat de sürebilmektedir.

  • Yaranın tekrar açılmasına bağlı olarak yaşanan kanama
  • Makat çevresinde deride görünür çatlak
  • Makat çatlağının yanında yumru
  • Yırtılma bölgesinde kaşıntı ve tahriş
  • Tuvalete çıkmakta güçlük

MAKAT ÇATLAĞI (ANAL FİSSÜR)  TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?

Makat çatlağı (anal Fissür) belirtileri olan hastanın poliklinikte yapılan muayene ile teşhis konulabilmektedir. Makat çatlağı muayenesinde görerek ve parmakla kontrol yapılmaktadır. 40 yaş üstündeki hastalarda diğer hastalıkları elemek için kolonoskopi veya rektosigmoideskopi tetkiklerinin yapılması önemlidir.

MAKAT ÇATLAĞI (ANAL FİSSÜR) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Makat çatlağının tedavisiyle ilgili hastaların merak ettiği konular fazladır. Makat çatlağı yani anal Fissür hastalığının ameliyatsız tedavi yöntemleri bulunduğu gibi cerrahi tedavisi de vardır.

Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi şu şekilde yapılmaktadır;

  • İlk planda hastaya gaita yumuşatıcılar, bol fiberli diyet, sıcak su oturma banyoları verilir. Hastalar genelde bu yöntemlerle geçici ya da kalıcı olarak rahatlar.
  • Hasta ilk tedavi basamağından fayda görmezse lokal kortizonlu kremler 7-10 gün verilebilir.
  • İlk iki basamağın tedavide etkin olmadığı durumlarda bir üst aşamaya geçilir. Lokal olarak kullanılan makatın son kısmındaki düz kasları gevşeten lokal bir ilaç verilir. Bu ilaç hastanın makatındaki düz kası gevşeterek rahatlama sağlar. Bu ilacın istenmeyen ve can sıkıcı yan etkisi baş ağrısıdır. Damarlardaki düz kasları da gevşeterek baş ağrısına neden olur. Hastaların çoğu uzun süre bu ilacı  kullanmak istememektedir.
  • Makat çatlağı yani Anal Fissür tedavisinde diğer bir seçenek bu kasa botoks uygulamasıdır. Bu yöntem %40-60 hastada işe yarar ve 6-8 ayda bir tekrarlamak gerekir. Ameliyat olmaktan çekinen ya da genel durumu bozuk hastalarda tercih edilebilir.
  • Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisinde en etkili ve kesin yöntem cerrahi yöntemdir. Burada çatlağın boyu kadar bağırsağın düz kasının kesilmesi hastada %97 oranında şifa sağlar.%3 hasta ameliyat sonrası mutsuzluğu devam eder. Bu ameliyatın adı lateral internal sfinkteretomi’ dir.

Op.Dr. Müjdat Güller Op.Dr. Müjdat Güller
+90 544 682 21 09